Summering av äventyret Jakobstad – Stockholm

Vilket äventyr det blev! När jag summerar de 7 etapperna från Jakobstad till Stockholm så kan jag bara säga att det blev precis som jag hade tänkt och så mycket bättre!

Att segla hem Vision i stället för att ta henne landvägen var givet för mig från första stund. Det känns värdigt att en båt förflyttas i sitt rätta element under egen kraft vid dessa viktiga tillfällen. Avskedet från Jakobstad var fantastiskt och vi vill verkligen tacka alla våra nya vänner för en mycket trevlig kväll.

Under resan fick jag möjligheten att segla med gamla vänner och nya, återvunna vänner. Jag seglade även en dryg tredjedel själv. Total blev det 106 timmars segling och 524 distans. Enligt planeringen skulle det vara 435 distans men det blev i princip kryss hela vägen, då får man acceptera att det blir lite längre.

Alla 7 etpperna på en kartbild. Så här i efterhand kanske man borde seglat längs Finlands kust men jag tror logistiken hade blivit tuffare och hamnarna är även mindre och färre. Det får bli en annan gång..

Vi hade med en utombordsmotor men den togs aldrig fram. Att segla in i okända hamnar kräver lite fokusering men det är relativt enkelt med en lätt båt. Det skapar alltid lite wow-känsla när man väl ligger på rätt plats.

Jag vill också tacka de som har seglat med mig, Stefan, Niclas och Johannes. Utan er hade det här äventyret inte varit möjligt och jag hoppas att ni har njutit lika mycket som jag har gjort. Det blev en bra blandning av besättnings-segling, ensamsegling och umgänge i hamn. Vision är kanske inte en modern crusing-båt men med tuff besättning som står ut med lite väta så går det utmärkt att segla längs vår svenska kust med en båt som är 72 år gammal.

Vision har levererat högt över förväntan. Inte en skriv, tamp eller något beslag har gått sönder. Det var nog en del, inklusive vi själva, som funderade om det var så smart att ta ut en båt som legat på land sedan 1993 för att segla en tuff transport. Mycket tack vare bra arbete från Jakobstads Båtvarv så har det visat sig vara fullt möjligt med bra resultat.

En stämningsbild från köket. Som ni ser så fanns orginal-brandsläckaren på plats. Funktionen oklar, hade inte testats sedan 1993.

Nu återstår bara frågan vad nästa kapitel i Visions historia skall bli. Det är många tankar som skall få mogna lite under hösten innan det är dags att påbörja arbetet.

Vision – Fören mot nya mål