Vikingaregattan 2024

Med en viss spänningen ombord var det äntligen dags att för första gången 2024 möta andra Sk30. Nymåne transportseglades in på fredag kväll för att vara redo för Vikingaregattan på Hundudden, Lilla Värtan.

Transport tillsammans med Stefan Linder på Wanda från Trälhavet till Lilla Värtan. Det är sådana sommarkvällar man lever för….

Sex båtar var anmälda varav fem dök upp på lördagsmorgonen. Många nya lösningar från vinterns arbete skulle nu få bekänna färg. Viktigast för oss på Nymåne var naturligtvis om vi skulle köra den nya spinnakern men den fick vila i ruffen hela helgen. Man skall ju ha ett extra vapen att ta till när det blir på riktigt….

Det var också kul att välkomna Ali Choce och hans team, en ny besättning i en känd systerbåt till Nymåne, 233 Amba. Extra kul att Ali Choce som är ny ägaren till 233 Amba.

Lördagen bjöd på lätta vindar men Vikingarna fick till två fina seglingar. Vi lyckades med en bra start i första och seglade lugnt rätt väg hela varvet runt. Detta resulterade i en seger knappt före Wanda som kändes riktigt snabb vilket visade sig i andra seglingen då vi trasslade till det en del och slutade fyra. Wanda segrade och ledde klart efter första dagen.

Bra tryck i första starten. Foto: Curt Gelin

Det blev en trevlig kväll när Vikingarna bjöd på hamburgare och bra snack i solen.

På söndagen var det lite mer vind och vi bytte faktiskt till mellan-genuan i hamn. Men innan vi gick ut lättade vinden igen och det blev ytterligare ett byte.

Team Stefan Linder, 224 Wanda, visar nu vart skåpet skall stå med två snabba segrar. Vi får en tvåa och en trea, trots att vi snurrade efter mindre beröring.

Lätta vindar gör att stora segel kan vara svåra att flyga. Vad är bäst? Här kör Nymåne en mindre samtidigt som Wanda har en stor, om än inte den största… Foto: Curt Gelin

I sista seglingen har Allan Förberg, 225 Gryning, fått ordning på tamparna och tar en övertygande seger som tilldelar dem andraplatsen totalt. Nymåne slutade trea och hemmaseglarna 218 Lii fyra.

Helgens resultat i en bild: Wanda till höger blev segrare, Gryning till vänster tvåa och Nymåne lite längre bak trea. Foto: Curt Gelin

Stort grattis till helgens överlägsna segrare, Team Linder med 224 Wanda. Det skall bli riktigt kul att se er i Sandhamn i sommar. Det är flera svenska båtar som har bra chans nu.